FIRES, FESTES I MERCATS

Sineu és la capital de les fires de primavera, és el poble que convoca més visitants per Sa Fira, és la més antiga de Mallorca (es va establir per privilegi del rei Sanç l'any 1318), que se celebra anualment el primer diumenge de maig; fira eminentment agrícola, ramadera i artesanal que ha conservat molt bé la tradició i el sentit del mercat extraordinari anual. Cada any es manté la situació de les parades que exhibeixen productes de tota casta: fruites, verdures, plantes i roba a la plaça de l'Església i al carrer Major; aviram a l'escalonada de Sant Marc: cadires, escales de peu i tests més avall; trinxets i selles al carreró de la rectoria. El bestiar ocupa tota la plaça del Mercat. Se solen fer mostres d'animals i exposició de maquinària agrícola i de cotxes.

Cal destacar el Mercat de Sineu que es celebra cada dimecres i és tot un esdeveniment (instaurat per Jaume II l'any 1306), és l'únic mercat d'animals vius de Mallorca i són molts els pagesos que es traslladen a Sineu per firar algun animal i berenar de frit. Actualment i, com una visita més dintre del seu itinerari, són molts els turistes que ens visiten.

Sineu celebra les seves festes patronals el 15 d'agost amb jocs, focs artificials, festes, verbenes, etc...
Però el moment de màxima solemnitat de l'any sineuer és el de Setmana Santa, ja que el Divendres Sant nombroses persones arriben a la vila per veure les processons i les cuculles que acompanyen els passos pels carrers de la vila.
Altres festes que se celebren a Sineu són les de Sant Marc (patró del poble) el 25 d'abril i les de Sant Antoni, amb els típics foguerons, el 17 de gener.
Volem subratllar la nova fira impulsada des de l'Ajuntament per potenciar un producte tan nostre com la sobrassada. El segon diumenge de desembre se celebra la Fira de Sant Tomas- Mostra de les Matances.